Hajóbefektetési célú hajóeladás

Lakatos László Trend FM riportereAz alábbi interjút 2016. Augusztus 5-én készítette Lakatos László, Trend FM – Gazdasági Rádió riportere készítette velem a hajóbefektetési célú hajóeladás témában, azzal a céllal, hogy egy talán kevéssé ismert befektetési lehetőséget mutasson be a hallgatóknak. A riport 2016. Augusztus 11-én csütörtökön délelőtt 10.00 – 10.30 között hangzott el a Reggeli Monitor című műsorban.

Természetesen a rádióinterjú, idő hiányában, nem adott módot, hogy teljesen kifejtsem a témát, ezért teszem meg ezt itt. Ezzel az a célom, hogy ha érdeklődsz a befektetés célú hajóbefektetési célú hajóeladások iránt akkor egy képet tudjak neked adni a piac tényiről, számairól.

Hajóeladás célpiaca

A hajóeladás célpiacát, jól körülhatárolja, hogy Európában az icomia.com 2010-es felmérése szerint megközelítőleg 6 millió vizijármű (csónak, kishajó, hajó, yacht) igénybevételével 48 M ember élvezi a tengeri szabadidős tevékenységek valamelyikét mint például csónakázás, szörfözés, jetski-zés, vitorlázás. Ezen tengert szerető embertömegből 36 M konkrétan hajózik éves szinten. Ennek a piacnak az igényeit, szériahajók és egyedi tervezéső hajók szegmensében, szolgálja ki 3.000 hajépítő cég 66.000 alkalmazottal.

Horvát Adria mint befektetési célterület

A horvát Adria az EU legizgalmasabb vízterülete, hiszen egy élet is kevés mire, mondjuk, körbe vitorlázzuk mind a 5.835 km hosszan partszakaszt és 1.185 szigetet. Érdemes itt megjegyezni, hogy a szezon, a hajóbérlés szempontjából, átlagosan 25 aktív hetet jelent Horvátországban. Az aktív hetek bővítésére a vitorlásversenyek adnak alternatívát az Adrián. A teljes évi kihasználtságra pedig sokak szerint a Karib tenger nyújt lehetőséget.

Feltehetően a balatoni vitorlázási hagyományok miatt a magyarok körében azért eléggé elterjedt dolog a vitorlázás, a motoros hajózás, a hajóbérlés, hajóvásárlás. Mi sem példázza ezt jobban, minthogy a horvátországi hajótulajdonosok ranglistáján a 12. helyet foglalják el, majd 1800 hajóval. Ezen hajók között hozzávetőleg 50% – 50% arányban oszlik meg az új motoros- illetve a vitorláshajó vételek száma. Ez az adat körülírja a két hajózási tábort. Van aki motoroshajót szeret vezetni, van aki pedig vitorlázni szeret.

Milyen hajó a célszerűbb befektetési célú választás

Hajóbefektetés szempontjából azt lehet megfigyelni, hogy a vitorláshajó szerencsésebb választásnak mondható, mint a motoroshajó. Ennek legfőbb okai az üzemeltetési költségek és a használt hajókénti eladhatósága. A 2008-as pénzügyi válságot is a motoroshajók sínylették meg leginkább. Nem véletlenül, a motoroshajóknak az üzemanyag fogyasztását üzemórákban határozzák meg. Nem ritka, hogy egy ilyen hajó 80 litert fogyaszt üzemóránként. Ehhez még kalkuláljuk hozzá, hogy minden üzemeltetési költség magasabb ennél a hajó fajtánál. Egy motoros hajó bérleti díja közel kétszerese a vitorláshajóhoz viszonyítva.

Egy új tengeri hajóbérlés céllal felszerelt vitorláshajó ára kb. 200.000 EUR – tól kezdődik. A hajóbefektetési céllal vásárolt vitorláshajóknak van eladhatósági felső határa, méghozzá azért mert azok a kedvtelés célú vitorlások adhatók jól bérbe, amelyek legfeljebb 20 méter hosszúak. A legtöbb vitorlázónak egyébként is kedvtelés célú tengeri hajós jogosítványa van amelynek a vezethetőségi felső határa 20 méter. Ennél nagyobb hajóhoz személyzet, hivatásos kapitány kell az pedig már egy másik piac…

Az új sláger mostanában a katamarán vásárlása. Hajóbérlés szempontjából valóban egy remek döntés lehet, hiszen a legkomfortosabb, szinte szállodai szintű körülményeket tudja nyújtani.

hajóbefektetési célú hajóeladás

Hajóbefektetés célú hajóeladás

Általában igaz az, hogy egy évben 2 maximum 3 hetet tölt egy hajós, a tengeren évente. A hivatás, a család, egyéb elfoglaltságok, és a többi miatt ennél többet nehéz lent tölteni a tengeren. Ezért a pár hétért kiadni több százezer eurót egy hajóért, az aztán az igazi luxus és ezt csak kevés ember engedheti meg magának. A legtöbbek számára a jó megoldás a hajó hasznosítása azaz a chartereztetés, hajóbérbeadás.

Charter management

Ha profi megoldást szeretnél. ebben a műfajban a legteljesebb szolgáltatást nyújt számodra a hajóbefektetés célú hajóeladás másnéven a charter management, amikor már a hajó kiválasztásában (charter felszereltség-jó bérbe adhatósági szempontok) finanszírozásában együtt működünk a charter céggel.

Sok múlik a megfelelő partner kiválasztása, jó gazda felelősségével kell eljárjon a karbantartás, a szervizelés, az üzemeltetés terén. Egy charter cég kiválasztásának legfontosabb területe a korrekt elszámolás és az ehhez kapcsolódó átlátható, online követhető hasznosítás is. Fontos továbbá a megfelelő biztosítás és biztosító kiválasztása is. (Bérbeadáskor is mindig szükséges a bérlő részéről kötött biztosítás, és a biztosítás önrészét jelentő kaució befizetése.)

Mindezeket figyelembe véve jó hajóválasztással, jó felszereltséggel, jó charter cég partnerségével elérhetsz akár 15-20% éves hozamot, ami azt jelenti, hogy a befektetési céllal vásárolt hasznosított hajód 5-6 év alatt megtermelheti számodra a bekerülési árát. Ez a teljesítmény már kitermelheti egy hitel, vagy lízing konstrukció díját is akár. Miután megtérült a befektetésed, ne feledd még ott van egy eladható piacképes hajó, amin hajózhatsz vagy akár értékesíthetsz is.  Mostanában azt lehet megfigyelni, hogy újraindult a hajófinanszírozás is a válság után.  A pénzügyi válság a finanszírozás hiányában mutatkozott meg igazán, a bérbeadásban csekélyebb visszaesés volt tapasztalható. A fentiek alapján látható, hogy a hajóbefektetés célú hajóeladás egy pénzintézeti szempontból is kalkulálható, beárazható kockázatú vállalkozás, mely biztonságos befektetési lehetőséget biztosít a számodra.

Hajófoglalási rendszerek, bokking charter management systems

A szolgáltatási színvonal és az az ügyfélelégedettség növelése okán létrejöttek olyan hajófoglalási rendszerek amik összeszervezik a charter cégek kínálatát és az ügyfelek keresletét összehsonlíthatóan láttatva a feltételeket a bérleti és egyéb díjakat és természetesen lehetőséget adhat az ügyfél számára, hogy minősítse a chartercéget. Így szolgálják ezek a rendszerek a szolgáltatási színvonal növekedését.

Mi is tagjai vagyunk az egyik, talán a legnagyobb bokking charter management rendszernek aminek köszönhetően most több mint 2.800 hajóra látunk rá a foglalási rendszeren keresztül. Amennyiben hajót akarsz bérelni, ennek a rendszernek a használatával például képesek vagyunk neked bármikor a legjobb ajánlatot kiválasztani számodra.

Kérd ajánlatunkat itt: Kérem a 3 legjobb hajóbérlés ajánlatot!

A hajóeladás vonatkozásban pedig a legkedveltebb, a legismertebb és a legjobb márkák képviselőivel, disztribútoraival, gyártóival állunk szerződéses kapcsolatban, olyanokkal mint például a Jeanneau, a Hanse, vagy az ELAN  amelyekről a bejegyzéseinkben fogunk számodra bővebb tájékoztatás adni.

Hajóvásárlási érdeklődésedet jelezd felénk itt Érdeklődöm

Szerző:

Minorits Károly

Forrás: http://trendfm.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

No CAPTCHA challenge required.
 

 • Rólunk mondták

  Ezt írták rólunk sikeres vizsga után:

  "Számomra az online hajóvezetői tanfolyam előnyt jelentett. Elfoglalt emberként a kevés szabadidőm ütemében volt lehetőségem a vizsgára való felkészülésre. A tananyag tárgyiassága megfelelő példákkal kiegészítve nagyszerű elsajátítást garantál. Kiegészítő információk érdekessé teszik a számunkra idegen nyelvezet elsajátítását. A tanulás megfelelő hosszúságú részekre van bontva, jól eltalált résztesztekkel. A tanulást konzultációkkal lehet segíteni, ahol rendkívül kedves, biztató konzultáns segít a nap bármely szakában. Úgy sikerült egy új életforma alapjait elsajátítani, hogy közben rengeteg információt elsajátítottam a tengerrel kapcsolatban és csak remélni tudom, hogy a megismert emberek által képviselt jókedv, nyitottság minden hajós viselkedését tükrözi. Büszke vagyok, hogy elvégeztem a tanfolyamot, biztosan tudom, hogy a C hajóvezetői tanfolyamot is elvégzem, valamint gyakorlati tanfolyamon is részt veszek. Szép élmény és jó kikapcsolódás lesz."

  Mezriczkyné Talpas Ottilia

  "Szia Károly!

  Természetesen teljesen elégedett voltam a szolgáltatásaitokkal. Minden pontosan úgy zajlott, mint ahogy azt korábban ígérted. Rugalmasságotoknak köszönhetően a feszített, szoros időbeosztásom ellenére együtt tudtunk működni, és sikeres vizsgát tudtam tenni. Jövőre tervezem, hogy a gyakorlati részt is átvegyük Veletek, és azután egy elméletben és gyakorlatban is alaposan felkészült hajóskapitánnyá váljak! :) A hajóbérlési lehetőségeiteket látva bízom benne, hogy a következő években is kapcsolatban maradunk, és találkozunk a tengeren!

  Munkátokhoz további sok sikert -és persze sok hallgatót!- kívánok!

  2016. június 28. Baráti üdvözlettel: Bocskay Péter"