Hajós jogsi

hajós jogsiA hajós jogsi különleges járművezetői engedély. A vízen való közlekedés az ember legősibb közlekedési formája.

Ennél a közlekedési formánál kialakult szabályrendszer a lehető leglogikusabb felépítésű. Ezeket a szabályokat az élet törvényszerűségei ihlették nem pedig csavaros eszű jogászok. Csak egy példa: Az elsőbbséget alapvetően a prioritás elve határozza meg. E szerint nem a legnagyobb teljesítményű és leggyorsabb motorral szerelt motoros hajónak van elsőbbsége ha egy vitorlás hajóval találkozik a tengeren hanem a vitorlásnak. Miért? Mert nehezebben tud manőverezni mint a motoros hajó. Ezért legyen kedves manőverező képességét kihasználva elsőbbséget adni a vitorlás számára, elég nagy a tenger…

A víz közege teljesen egyedi körülményeket teremt egy járművezető számára. Hogy mást ne mondjak, sokkal jobban ki van téve az ember a természeti erők játékának, a nyílt vizen nincs hova bújni. Ha kifutottál a tengerre, bele egyenesen Nevera karjaiba nem sok jóra számíthatsz. (Ki vagy mi az a Nevera? A hajóvezetői tanfolyamunk elvégzése után levizsgáztál, és megvan a hajós jogsid akkor tudni fogod, hogy a Nevera egy időjárási jelenség, ítéletidő amely egy kellemes vitorlázásra alkalmas széllel indul ami pont belevisz a viharba.)

Fentiekben részletezettek alapján könnyen belátható, hogy érdemes a hajós jogsi mellé használható stabil hajóvezetői tudást is szerezni.

Hajós jogsi mire jogosít

hajós jogsi kategóriák

Melyikek válasszam?

A hajóvezetői tanfolyami oktatásunk keretén belül több szintű hajós jogsi megszerzésére van lehetőséged az alábbi korlátozások figyelembe vételével:

 1. a hajó mérete szerint
 2. a hajóvezetés célja

az alábbi engedélye megszerzésére van lehetőséged.

 

Hajós jogsi kategóriák

Hajós jogsi B kategória

A B kategóriás tengeri hajós jogsi birtokában vezethető hajó mérete szerint vezethetsz legfeljebb 30 Brt (bruttó-regisztertonna) akár egy 21 méter hosszú vitorlás hajót! Már ez sem akármi! 21 méter!

Ebből lehet érzékelni, hogy ez a hajós jogsi már önmagában is komoly felelősséget jelent. Polgári hajós jogsi tárgykörben nincs is méretben nagyobb hajóra jogosító hajóvezetői engedély.

Hajós jogsi C kategória

A következő hajóvezetői engedély a horvátországi tanfolyamon megszerezhető  a C kategóriájú nemzetközi hajóvezetői engedély, amellyel szintén 30 bruttó-regisztertonnás hajót tudsz vezetni kedvtelési céllal, de már nemzetközi vizeken. Itt meg kell jegyeznem, hogy a horvát-magyar államközi megegyezéseknek köszönhetően sem a B sem a C kategóriás hajóvezetői engedély nem biztosít hajóvezetésére jogosultságot Magyarországon. A jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján a horvát hajóvezetői engedélyek közül az ICC EU Belvízi engedély használható Magyarországon és az EU belvízein és tengerein (6 Nm – tengeri mérföldön belül) egyarán.

Yacht Master A hajóvezetői engedély

A következő kapitányi fokozat a Yacht Master A kategória, amely már hivatásos engedély és legfeljebb 100 Brt – s hajót vezethetsz. Méretbeni ugrást a Yacht Master “A” hajós jogsi, amely az első hivatásos hajóvezetői engedély és munkát is lehet vállalani vele, ezzel az engedéllyel 100 Brt hajó vezethető. hajós jogsi

A hajós jogsi lépcsőfokain el lehet jutni a kereskedelmi hajózás csúcsára, kitartó munkával hatalmas cruiser vezetésére is szerezhetünk hajós jogsit. Mindamellett, hogy segítségünkkel idáig is eljuthatsz, a legtöbben a vitorlás vagy motoros túrahajózásra licenszet biztosító kedvtelés célú hajós jogsi megszerzéséért jelntkeznek nálunk.

Szeretnél értesülni a legújabb hajóvezetői tanfolyamok, vizsgák és hajóvezetési gyakorlatok időpontjairól, hajóbérlési akciókról, valamint a legújabb hajózási hírekről?

Kérem a legújabb híreket!

Comments are closed.

 • Rólunk mondták

  Ezt írták rólunk sikeres vizsga után:

  "Számomra az online hajóvezetői tanfolyam előnyt jelentett. Elfoglalt emberként a kevés szabadidőm ütemében volt lehetőségem a vizsgára való felkészülésre. A tananyag tárgyiassága megfelelő példákkal kiegészítve nagyszerű elsajátítást garantál. Kiegészítő információk érdekessé teszik a számunkra idegen nyelvezet elsajátítását. A tanulás megfelelő hosszúságú részekre van bontva, jól eltalált résztesztekkel. A tanulást konzultációkkal lehet segíteni, ahol rendkívül kedves, biztató konzultáns segít a nap bármely szakában. Úgy sikerült egy új életforma alapjait elsajátítani, hogy közben rengeteg információt elsajátítottam a tengerrel kapcsolatban és csak remélni tudom, hogy a megismert emberek által képviselt jókedv, nyitottság minden hajós viselkedését tükrözi. Büszke vagyok, hogy elvégeztem a tanfolyamot, biztosan tudom, hogy a C hajóvezetői tanfolyamot is elvégzem, valamint gyakorlati tanfolyamon is részt veszek. Szép élmény és jó kikapcsolódás lesz."

  Mezriczkyné Talpas Ottilia

  "Szia Károly!

  Természetesen teljesen elégedett voltam a szolgáltatásaitokkal. Minden pontosan úgy zajlott, mint ahogy azt korábban ígérted. Rugalmasságotoknak köszönhetően a feszített, szoros időbeosztásom ellenére együtt tudtunk működni, és sikeres vizsgát tudtam tenni. Jövőre tervezem, hogy a gyakorlati részt is átvegyük Veletek, és azután egy elméletben és gyakorlatban is alaposan felkészült hajóskapitánnyá váljak! :) A hajóbérlési lehetőségeiteket látva bízom benne, hogy a következő években is kapcsolatban maradunk, és találkozunk a tengeren!

  Munkátokhoz további sok sikert -és persze sok hallgatót!- kívánok!

  2016. június 28. Baráti üdvözlettel: Bocskay Péter"