Hölgyek és a hajóvezetés

A Yachting College alábbi cikke a ledönti félelmeidet a tenger hajózástól, hogy a vágyaid kerüljenek előtérbe és elindulj végre felfedezni a tengert az igazi szabadságot a tenger hajózást. Hát akkor lássuk!

Nő a hajón

Tengeri B Hajóvezetői Tanfolyam Yachting College felkészítő HMS VictoryAz angolszász országokban a hajókra mindig nőneműként (“she'”) utalnak, azonban súlyos balszerencsének tartották, hogy ha nők léptek a hadihajók fedélzetére – a babona szerint hatalmas vihart okozott, ami elsüllyeszti a hajót. A legtöbb haditengerészetben nem is szolgálhattak nők, esetleg a tengerészek vagy tisztek feleségeként léphettek a fedélzetre. Bár a fegyveres erőkben egyre nagyobb számban kezdtek nők szolgálni a második világháború után, a haditengerészet és különösen a tengeralattjárók sokáig megtartották a nőket kizáró sorozási politikájukat. Nők csak 2010. áprilisától szolgálhatnak az Egyesült Államok tengeralattjáróinak fedélzetén, a hivatalos indoklás addig az volt, hogy a hosszú szolgálati idő és az összezártság problémákhoz vezethet, ha nők vannak a fedélzeten. A brit haditengerészetnél is hasonló korlátozások voltak életben, annak ellenére, hogy Ausztrália, Kanada, Norvégia vagy éppen Spanyolország haditengerészeti erőiben a nők előtt nem voltak hasonló korlátozások.

Tengeri B Hajóvezetői Tanfolyam Yachting College felkészítő hajóorr díszFentiek mellett élt egy másik tengerész babona is a tengerészek körében, mely szerint a meztelen nő látványa pedig lecsillapítja a haragos tengert. Ez az oka annak, hogy sok hajót, meztelen nőt, vagy sellőt ábrázoló orrszobor díszít.

A manapság tapasztalatainkból állíthatjuk, hogy tévhit, hogy a nő a fedélzeten szerencsétlenséget jelent. Ez a hiedelem érthető volt egy olyan korban, amikor a hajózás a férfiak foglalatossága volt. Gondoljunk bele, milyen komoly gondot okozott volna, ha egy több hónapos utazás alkalmával összezártak volna nőket a “kiéhezett” matrózokkal.

Hajózni hölgy társaságban:

Amennyiben Te egy Hölgy vagy, biztos egyetértesz velem abban, hogy a hajózás nemcsak a férfiak világa. Manapság a hajózás alatt sportot illetve szabadidős tevékenységet értünk. Ma már a hölgyek is irányítanak vitorlás hajókat és rangos versenyeken bizonyítják rátermettségüket. Sőt, van akinek ez a hivatása.Tengeri B Hajóvezetői Tanfolyam Yachting College felkészítő Queen Elis captain

Íme erre egy kiemelkedő példa:

Inger Olsen, a 43 éves hajóskapitány gyerekkorában egyáltalán nem tervezte, hogy egy óceánjáró első embere lesz, de 2010 decembertől, miután végigjárta a ranglétrát, a Cunard hajótársaság Queen Victoria nevű luxushajóját irányítja. (Méretei: hosszúság: 294 m, szélesség: 32,3 m, súly: 90.000 tonna, kabinok száma: 1007, 12 utasfedélzet, medencék, minigolf, színház, kaszinó, mozi, fitness-terem, wellness részleg, szauna, szépségszalon, üzletek, gyógyászati központ, vámmentes üzletek, bárok, éttermek, konferencia-termek, téli kert.)

Igen remek dolog a barátokkal bulizni, viszont amikor a kedvesed mellett nézed a lenyugvó napot az semmivel sem cserélhető fel.

Kedves hölgyem irányítsd Te az életed! Tisztelt uram engedd, hogy megismerje a társaságod hölgy tagja milyen a hajózás.

Egy nő ugyanolyan jó kapitány, mint egy férfi. Nincs különbség. Mint ahogy ma már vannak kiváló női cégvezetők, sőt vezető állami tisztségviselők is. Ilyen volt például Margaret Thatcher a Vas Lady aki 11 évig volt Nagy Britannia miniszeterelnöke, vagy pl. a német kancellár Angela Merkel akit a Forbes Magazin 2011-ben a világa legbefolyásosabb asszonyának kiáltott ki.

Íme a titok:

Amennyiben nincs a megfelelő tudás birtokában egy nő a hajón, akkor mielőtt kifutsz a tengerre a Te feladatod, mint kapitány, hogy alapvető dolgokról tájékoztasd, mert így elkerülheted a problémákat. Ugyanez igaz a férfi utasokra is. Kell mindenkinek a kikapcsolódás!

Még egy dolog:
Időjárás változáskor, például a dél-keleti irányból érkező “Yugo” előtti napon, mindenki egy kicsit feszültebb, idegesebb lesz. A nők erre különösen rosszul reagálnak. Ha ezt tudod figyelembe tudod venni, számolhatsz vele. Hajóvezető tanfolyam (De csak akkor ha tudod…:))

Az Online B kategóriás hajóvezetői tanfolyam alkalmával azt tartom arra vagyok a legbüszkébb amikor egy hölgy végzi el a hajóvezetési tanfolyamot és vizsgázik le sikeresen. Sőt tovább megyek a nálunk végzett hölgyek igen kiváló navigációs képességekkel rendelkeznek talán lepipálják férfitársaikat is.

További tengerész babonák

Tengeri B Hajóvezetői Tanfolyam felkészítő Pompeius„Navigare necesse est, vivere non est necesse.” („Hajózni szükséges, élni nem.”) –

mondja az ókori latin szentencia, melyet a görög történetíró, filozófus Plutarkhosz (46 k.-120 k.) a római politikusnak, hadvezérnek, Pompeiusnak (i.e. 106-48) tulajdonított.

Ez a híres mondás felismerést tükrözi, hogy a tengeri hajózás a hatalom és a gazdagság szempontjából létfontosságú.

A tengerészeknek számos tevékenységet nem ajánlatos folytatniuk, mert ellenkező esetben balszerencsések lesznek. A tobagóiak szerint tengerre szállás előtt a tengerész számára rossz ómen: szappannal kezet mosni, mert a kézmosás eltávolítja a szerencséjét; nem ajánlott szeretkezni, metélőhagymát megfogni, fekete színű útitáskát viselni, mert ezek ugyancsak balszerencsét hoznak. A seprű vagy a felmosó vödör elszabadulása a fedélzeten rosszat sejtet, ugyanez a helyzet akkor is, ha a zászlót fel- vagy bevonása során a kötéllétrán keresztül húzzák át, vagy ha a tengerészek a tengeren üregi- vagy, mezei nyúlról vagy valamilyen vadállatról beszélnek, esetleg ha templomról társalognak.Tengeri B Hajóvezetői Tanfolyam Yachting College felkészítő hajóharang

Nem túl jó ómen a hajóba beszállás előtt lelkésszel találkozni. Balszerencse száll az egész hajóra, ha a halott tengerész ruháját ugyanazon az úton egy másik tengerész veszi magára. Elkerüli a szerencse a hajót, ha a zászlót a tatfedélzeten javítják, foltozzák, vagy ha tengerészek a hajukat, vagy a körmüket vágják a tengeren. Ez utóbbinak az oka az, hogy a hajat és a körmöt Prosperinának, a szűzlánynak szokták áldozatként felajánlani, és Neptunus, a római isten féltékennyé vált, ha ezeket az áldozatokat az ő birodalmában mutatták be. A tengerészek úgy tartják, hogy a hideg vas vagy fém érintése távol tartja a tengerészektől a balszerencsét. Ha a hajósok egy lopott fadarabot vernek be a hajógerincbe, a hajó gyorsabban halad. Megfigyelték, hogy a hajó harangja mindig megszólal, amikor a hajó megfeneklik.

Tengeri B Hajóvezetői Tanfolyam Yachting College felkészítő albatrosTengerész hiedelem szerint egy újév napján elpusztított ökörszem tolla megvédi a hajóst attól, hogy hajótörésben haljon meg. Ha egy hajós több mint ötven év szolgálat után meghal, azt mondják rá, hogy a tengerészek paradicsomába ment. Az albatroszokat halott tengerészek szellemének tekintik, ezért balszerencsét jelent megölni őket. A fekete macskát szerencsésnek tartják, mert feltételezik, hogy hazahozza a tengerészt a tengerről. A tengerész feleségek azért tartanak otthonukban fekete macskát, hogy férjüket ne érje katasztrófa a tengeren.

Ugyanakkor a műholdakat és a modern hírközlést megelőző korokban – de még a múlt század első felében is – a tenger számos ismeretlen veszélyt jelentett a hajósok számára, ezért nem véletlen, hogy a folyamatos kihívással szembenéző tengerészek, hajózó népek körében számos babonás hiedelem, és ezzel összefüggésben szabályok, előírások és tilalmak sora alakult ki. Az emberek évezredek óta babonákat hiedelmeket találnak ki a számukra ismeretlen dolgok kezelésére.

Mi azt gondoljuk, hogy a tudás, a dolgok vegytiszta ismerete adja a megoldást a félelmeink Tengeri B Hajóvezetői Tanfolyam Yachting College felkészítő kapitány sapkaleküzdésére. Pontosabban fogalmazva amikor az ember tudja, hogy működnek a dolgok elnyeri azon dolgok feletti irányítást, azaz képessé válik azok kontrollálására.

Fontos, megértenünk, miután már kezünkben az irányítás csak akkor leszünk képesek kapitányként teljes felelősséget vállalni a hajóért és a rajta lévőért.

Az általunk szervezett hajóvezetői tanfolyam bármelyikén szerezheted meg a mindehhez szükséges tudást!

Gyere velünk hajózni!

 Kérem az E Magazint

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

No CAPTCHA challenge required.
 

 • Rólunk mondták

  Ezt írták rólunk sikeres vizsga után:

  "Számomra az online hajóvezetői tanfolyam előnyt jelentett. Elfoglalt emberként a kevés szabadidőm ütemében volt lehetőségem a vizsgára való felkészülésre. A tananyag tárgyiassága megfelelő példákkal kiegészítve nagyszerű elsajátítást garantál. Kiegészítő információk érdekessé teszik a számunkra idegen nyelvezet elsajátítását. A tanulás megfelelő hosszúságú részekre van bontva, jól eltalált résztesztekkel. A tanulást konzultációkkal lehet segíteni, ahol rendkívül kedves, biztató konzultáns segít a nap bármely szakában. Úgy sikerült egy új életforma alapjait elsajátítani, hogy közben rengeteg információt elsajátítottam a tengerrel kapcsolatban és csak remélni tudom, hogy a megismert emberek által képviselt jókedv, nyitottság minden hajós viselkedését tükrözi. Büszke vagyok, hogy elvégeztem a tanfolyamot, biztosan tudom, hogy a C hajóvezetői tanfolyamot is elvégzem, valamint gyakorlati tanfolyamon is részt veszek. Szép élmény és jó kikapcsolódás lesz."

  Mezriczkyné Talpas Ottilia

  "Szia Károly!

  Természetesen teljesen elégedett voltam a szolgáltatásaitokkal. Minden pontosan úgy zajlott, mint ahogy azt korábban ígérted. Rugalmasságotoknak köszönhetően a feszített, szoros időbeosztásom ellenére együtt tudtunk működni, és sikeres vizsgát tudtam tenni. Jövőre tervezem, hogy a gyakorlati részt is átvegyük Veletek, és azután egy elméletben és gyakorlatban is alaposan felkészült hajóskapitánnyá váljak! :) A hajóbérlési lehetőségeiteket látva bízom benne, hogy a következő években is kapcsolatban maradunk, és találkozunk a tengeren!

  Munkátokhoz további sok sikert -és persze sok hallgatót!- kívánok!

  2016. június 28. Baráti üdvözlettel: Bocskay Péter"