Kornátok

A Kornati Nemzeti Park Horvátország egyik legszebb és legnépszerűbb nemzeti parkja. Az 1980-as évek elején nyilvánították természetvédelmi területté. Nevét a legnagyobb szigetéről, a Kornat szigetről kapta.

A  147 szigetből, sziklazátonyból, kőszirtből álló labirintus 40 km hosszúságban, 220 km2-en terül el. A Kornati Nemzeti Park hivatalos bejáratai: Opat és a Proversa. Legnagyobb szigetei: Kornat, Zut, Piskera, Kurba Vela.

A kis szigetek és szigetecskék látványa olyan mintha valaha élt óriás őslények csatáztak, melyet az idő sziklákba zárva őrzött volna meg az utókor számára.

A lenyűgöző látványvilág egyik fontos elemei a szigetek nyílt tenger felé néző partszakaszain szinte függőlegesen magasba szökő, csillogóan fehér sziklafalak – melyeket a szigetvilág „koronáiként” emlegetnek.

A hajósok egyik legkedveltebb célpontja, behajózása egy életre felejthetetlen élményt nyújt. Az embert azonnal rabul ejti a hihetetlenül izgalmas fehér karszt képződmények és a hűsen vibráló mélykék tenger ámulatba ejtő összjátéka.

A búvárok körében is nagyon népszerű a Kornati Nemzeti Park. Itt található az Adria leggazdagabb víz alatti állat és növényvilága (közel 300 állat- és 350 növényfajjal).

Az egész területet igazán akkor látjuk át, ha Zut szigetén felkaptatunk a  174 m magas hegycsúcsra, egy kora reggel a kristálytiszta levegőn, a szikrázó napsütésben.

Talán itt fogalmazódott meg George Bernard Shaw híres gondolata: “A világ teremtésének utolsó napján Isten meg akarta koronázni művét, ezért könnyekből csillagokból és leheletekből létrehozta a Kornatokat.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

 • Rólunk mondták

  Ezt írták rólunk sikeres vizsga után:

  "Számomra az online hajóvezetői tanfolyam előnyt jelentett. Elfoglalt emberként a kevés szabadidőm ütemében volt lehetőségem a vizsgára való felkészülésre. A tananyag tárgyiassága megfelelő példákkal kiegészítve nagyszerű elsajátítást garantál. Kiegészítő információk érdekessé teszik a számunkra idegen nyelvezet elsajátítását. A tanulás megfelelő hosszúságú részekre van bontva, jól eltalált résztesztekkel. A tanulást konzultációkkal lehet segíteni, ahol rendkívül kedves, biztató konzultáns segít a nap bármely szakában. Úgy sikerült egy új életforma alapjait elsajátítani, hogy közben rengeteg információt elsajátítottam a tengerrel kapcsolatban és csak remélni tudom, hogy a megismert emberek által képviselt jókedv, nyitottság minden hajós viselkedését tükrözi. Büszke vagyok, hogy elvégeztem a tanfolyamot, biztosan tudom, hogy a C hajóvezetői tanfolyamot is elvégzem, valamint gyakorlati tanfolyamon is részt veszek. Szép élmény és jó kikapcsolódás lesz."

  Mezriczkyné Talpas Ottilia

  "Szia Károly!

  Természetesen teljesen elégedett voltam a szolgáltatásaitokkal. Minden pontosan úgy zajlott, mint ahogy azt korábban ígérted. Rugalmasságotoknak köszönhetően a feszített, szoros időbeosztásom ellenére együtt tudtunk működni, és sikeres vizsgát tudtam tenni. Jövőre tervezem, hogy a gyakorlati részt is átvegyük Veletek, és azután egy elméletben és gyakorlatban is alaposan felkészült hajóskapitánnyá váljak! :) A hajóbérlési lehetőségeiteket látva bízom benne, hogy a következő években is kapcsolatban maradunk, és találkozunk a tengeren!

  Munkátokhoz további sok sikert -és persze sok hallgatót!- kívánok!

  2016. június 28. Baráti üdvözlettel: Bocskay Péter"